Alles wat je moet weten over kozijnhout profielen

Kozijnhout profielen zijn een essentieel onderdeel van elk raam- en deurkozijn. Ze bieden niet alleen structurele ondersteuning, maar dragen ook bij aan de esthetische uitstraling van het gebouw. In dit artikel zullen we dieper ingaan op kozijnhout profielen, hun functies, soorten en voordelen.

Wat zijn kozijn profielen?

Kozijnhout profielen worden gebruikt als omlijsting voor ramen en deuren. Ze zorgen voor stabiliteit en stevigheid van het gehele kozijn en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast spelen ze een rol bij het behouden van de warmte-isolatie in een gebouw.

Soorten kozijnhout profielen:

 1. Rechte profielen: Dit zijn de meest gebruikte profielen voor standaard raam- en deurkozijnen. Ze hebben een eenvoudig ontwerp en zijn verkrijgbaar in verschillende maten om aan verschillende eisen te voldoen.

 2. Verdiept profiel: Deze profielen hebben een extra diepte, wat hen geschikt maakt voor het plaatsen van dikke isolatie en beglazing. Ze zijn populair in energiezuinige en goed geïsoleerde gebouwen.

 3. Retro profiel: Retro profielen worden gebruikt bij renovatieprojecten waar het doel is om de oude, klassieke uitstraling van historische gebouwen te behouden.

 4. Afgeschuinde profielen: Deze profielen hebben een schuine rand, wat zorgt voor een betere afvoer van regenwater en voorkomt dat water op het oppervlak blijft staan.

Voordelen van kozijnhout profielen:

 1. Natuurlijke uitstraling: Frake hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling die bijdraagt aan de charme van elk gebouw.

 2. Isolatie: Kozijnhout heeft van nature isolerende eigenschappen en helpt de warmte binnen te houden, waardoor energie wordt bespaard.

 3. Milieuvriendelijk: Hout is een hernieuwbaar materiaal en heeft tijdens de productie minder impact op het milieu in vergelijking met andere bouwmaterialen. Tegenwoordig speelt dit punt een grote rol in de keuze die men maakt bij uitzoeken van een kozijn. 

 4. Maatwerk: Kozijnhout profielen kunnen gemakkelijk op maat worden gemaakt om aan specifieke projecteisen te voldoen. Ook als er iets niet helemaal blijkt te passen is het mogelijk om snel iets in de maat te veranderen.

 5. Duurzaamheid: Met de juiste behandeling en onderhoud kunnen houten kozijnprofielen tientallen jaren meegaan.

Tips voor het onderhouden van kozijnhout profielen:

 1. Regelmatig schoonmaken: Houd de kozijnhout profielen schoon door stof en vuil regelmatig te verwijderen.

 2. Schilderen of beitsen: Behandel het hout om het te beschermen tegen vocht en insecten. Schilderen of beitsen helpt ook bij het behouden van de esthetiek.

 3. Controleer op schade: Periodieke inspectie op schade, zoals houtrot, helpt problemen op tijd op te sporen en aan te pakken.

Kortom, kozijnhout profielen zijn een uitstekende keuze voor raam- en deurkozijnen vanwege hun natuurlijke uitstraling, isolatie-eigenschappen en duurzaamheid. Met regelmatig onderhoud kunnen ze vele jaren meegaan en bijdragen aan het comfort van een gebouw.